Sok z Aceroli to suplement do picia w postaci puree do picia, który pomaga uzupełnić dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Przyjrzyjmy się bliżej czym jest sam owoc Aceroli i dlaczego jego właściwości są tak pożądane.
Czym jest Acerola ?
Acerola to owoc, który pochodzi z Ameryki Środkowej, posiadający wiele właściwości leczniczych. Dawniej stosowane je w leczeniu anemii, ospy wietrznej oraz dolegliwościach wątroby czy płuc. Najważniejszą cechą Aceroli jest fakt, iż posiada ponad 30 razy więcej witaminy C w swoim wnętrzu niż osławiona cytryna. Poza tym posiada w swoim składzie wiele innych witamin jak A i K, kwas foliowy, magnez, potas czy fosfor.
Sok z Aceroli
Innymi cennymi składnikami znajdującymi się w Aceroli są karotenoidy i antocyjany. W samym soku z tego owocu stwierdzono 17 karotenoidów, wśród których największą ilość stanowią beta-karoten. Związek ten, odpowiada za przyśpieszenie opalania, pozwala utrzymać wzrok w dobrej kondycji, wzmacnia odporność i zapobiega chorobom serca.
Oprócz tego znajdziemy tam również antocyjany oraz flawonole. Dzięki temu ten sok posiada silne działanie antyoksydacyjne, które jest nawet większe od np. soku z winogron, który słynie z tej właśnie cechy. Dodatkowo ma on działanie przeciwzapalne, przeciwalergiczne i potencjalne przeciwnowotworowe.
Cena i dostępność
Produkt można znaleźć w wielu sklepach oferujących ekologiczną żywność czy aptekach. W zależności od producenta lub jakości składników, cena soku waha się między 20 a 30 złotych za litr. Oczywiście może ona przekroczyć ten pułap albo być poniżej, można przyjąć że jest to cena średnia. Zalecana dawka produktu to 25 ml dziennie przed posiłkiem, która zaspokaja zapotrzebowanie na witaminę C. Produkt można przechowywać do 21 dni, w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce.
Jak widać sok z Aceroli stanowi świetną alternatywę dla drogich i czasami nieskutecznych leków lub ich pochodnych. Oferuje wiele pożytecznych substancji w stosunkowo niskiej cenie, które mogą być zbawienne dla naszego organizmu.