Wiele osób na całym świecie ceni sobie wspaniałe właściwości miodu. Istnieją jego jednak różne rodzaje. Jednym z nich, jaki dzisiaj będzie przedstawiony – będzie miód manuka.
Miód manuka jest miodem, który posiada stosunkowo dużą kaloryczność, czyli po dużym spożyciu może dojść do wzrostu wagi. Nie powinien być generalnie stosowany przez osoby, które chorują na alergie związane z produktami pszczelarskimi oraz osoby posiadające cukrzycę.
Miód ten pochodzi z Nowej Zelandii i powstaje z nektaru znajdującego się w krzewach manuki. Znany jest już od wielu lat i być używany jako pierwszy przez grupę etniczną Maorysów. To oni odkryli jego cenne właściwości, które w obecnych czasach zna wiele osób na całym świecie.
Posiada wspaniałe właściwości – przede wszystkim lecznicze. Dlatego, ponieważ wyróżnia się dużą zawartością pewno związku chemicznego o nazwie MGO. Nie bez powodu nazywany jest więc najzdrowszym miodem na świecie.
Miód manuka stosuje się przy nieodpowiedniej pracy układu pokarmowego, ponieważ reguluje i usprawnia jelitową florę bakteryjną. Dodatkowo przy użyciu tego miodu często leczone są wrzody żołądkowe, zespół jelita wrażliwego oraz refluksy żołądkowo-przełykowe.
Wykazuje bardzo pozytywne działanie przeciwbakteryjne. Walczy z bakteriami, co wpływa na na jego większe zabezpieczenie przed różnymi infekcjami, jak na przykład – zapalenie zatok, gardła, układu pokarmowego oraz błony śluzowej nosa.
Jeśli masz problem z cerą trądzikową, to miód manuka także wiele może Ci pomóc. Z jego pomocą stworzone są różne kuracje, które skutecznie pomagają w leczeniu trądziku. Poza tymi wszystkimi bardzo pozytywnymi działaniami istnieje jeszcze jedno – przyspiesza proces gojenia się ran.
Miód jest bardzo dobry w smaku. Świetnie sprawdzi się także w naszych kuchniach. Możemy stosować go w potrawach, ale jednak najlepiej sprawdzi się przy codziennym detoksie organizmu.
Detoks polega na oczyszczeniu organizmu z niepotrzebnych toksyn. Aby przeprowadzić sobie taki detoks wystarczy do szklanki wody wycisnąć trochę cytryny oraz dodać dwie łyżeczki miodu manuka.