Soczewica czerwona jest mało popularnym produktem w Polsce, jednak wartym uwagi. Spożycie soczewicy poprawia pracę układu pokarmowego czy zmniejsza poziom cholesterolu. Sprawdźmy do jakich dań oraz jak ją stosować.
Soczewica właściwości
Głównym składnikiem odżywczym w soczewicy stanowi białko, dokładnie 85% jej zawartości. Oprócz tego znajdziemy w niej pokaźną ilość witamin z grupy B oraz K, składniki mineralne jak magnez, miedź, potas, żelazo, fosfor czy cynk. Dzięki stosunkowo niskiej zawartości sodu, przy dużej ilości potasu, soczewica sprawia, że jej spożycie zapobiega nadciśnieniu.
Dodatkowo zmniejsza ryzyko udaru, chorób serca i cholesterolu. We wnętrzu soczewicy znajdziemy również taniny czyli związki spowalniające podział komórek rakowych. Z tego powodu soczewicę zalicza się ją do roślin, które mają wpływ na zmniejszenie ryzyka zachorowania na różnego rodzaju nowotwory. Jej niewątpliwą zaletą jest również niski poziom indeksu glikemicznego.
Co można zrobić ze soczewicy ?
Soczewica jest łatwa w przygotowaniu, dlatego że wystarczy ją tylko wrzucić do gotującej się wody na około 10-15 minut. Nie wymaga ona wcześniejszego namoczenia, dlatego że szybka wchłania wodę. Sól do smaku lepiej dodawać pod koniec gotowania, dlatego że powoduje to twardnienie soczewicy. Łatwo można ją rozgotować dlatego nadaje się do kremów lub purée.
Przykładowe danie z soczewicy
Z soczewicy czerwonej można zrobić wiele ciekawych, smacznych i zdrowych potraw.
Przykładowo:
• Zupa, gulasz
• Burgery
• Pasta
• Farsz do pierogów
• Dodatek do sałatki
Przepis na pastę z soczewicy
• 140 g suchej czerwonej soczewicy
• 70 g pestek dyni (0, 5 szklanki)
• 10 suszonych pomidorów
• 50 g oliwy
• 1 łyżeczka suszonej włoszczyzny
Pestki dyni moczymy. Następnie soczewicę gotujemy wraz z przyprawą ze suszonej włoszczyzny do miękkości. Pozostawiamy do ostygnięcia. Później mielimy lub miksujemy pestki dyni, dodajemy pomidory suszone, soczewicę, oliwę i blendujemy wszystko razem. Można podawać z dodatkiem warzyw.