Orzechy włoskie to bardzo znany od wieków dodatek, który bardzo często wykorzystywany jest w polskiej kuchni. Posypuje się nimi potrawy z ryby oraz mięso, tworzy zupy i farsz do pierogów. Dokłada do serów, surówek i sałatek.
Szczególnie chętnie dodają go cukiernicy do swoich wypieków. Możemy je odnaleźć w keksie, tortach, piernikach. Również branża alkoholowa znalazła dla nich zastosowanie-w formie nalewek. Dlaczego warto sięgać po ich garść nie tylko od święta? Jakie właściwości w sobie kryją?
Pod twardą skorupką odnaleźć można same drogocenne składniki. Orzechy włoskie to bogate źródło witaminy B1, B6 i E. Oprócz tego znajdują się w nich wielonienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak: omega-6 i omega-3. Ponadto zawierają w sobie też: potas, fosfor, magnez, cynk, mangan i jod oraz białko roślinne..
Ze względu na swoje złożone wartości odżywcze, orzechy włoskie, poleca się naprawdę każdemu. Naukowcy sprawdzili, że działają przeciwzakrzepowo, obniżają poziom cholesterolu, poprawiają pracę serca oraz przeciwdziałają zawałowi, podnoszą odporność, regulują prawidłową pracę hormonów, redukują oznaki nadmiernego zmęczenia, przeciwdziałają rakotwórczo.
Szczególnie sięgać po nie powinni ludzie młodzi-przedszkolaki oraz uczniowie, bowiem wpływa na prawidłową pracę mózgu. A także kobiety w ciąży, bo zawierają kwas foliowy, który chroni płód i monitoruje prawidłowy jego rozwój.
Ze względu na dużą zawartość białka, mogą urozmaicić z powodzeniem dietę wegańską i wegetariańską. Parę sztuk dodanych do sałatki, płatków lub jako przekąska, pomoże z powodzeniem pokryć dzienne zapotrzebowanie.
Nie należy jednak przesadzać z ich ilością. W 100 gramach kryje się aż 520 kcal! Porównywalnie tyle samo ma pączek! W przeciwieństwie do wyrobów cukierniczych, są to zdrowe, naturalnie występujące tłuszcze.
Należy także mieć świadomość tego, że to czynnik bardzo silnie alergizujący. Zjedzenie cukierka, czy batonika, który je zawiera, może nie tylko pogorszyć zdrowie, ale i spowodować utratę życia.