Olej z pestek dyni ze względu na cenne właściwości bardzo często nazywany jest „zielonym złotem”. Pozyskuje się go poprzez tłoczenie na zimno nieprażonych pestek dyni. Ta cenna roślina uprawiana od dawien dawna znalazła szerokie zastosowanie w kosmetyce, medycynie oraz w kuchni.
Olej z pestek dyni jest obecnie bardzo cenionym preparatem po który sięga coraz większa ilość osób. Powstaje on poprzez tłoczenie na zimno nieprażonych pestek dyni, które dają zielono -brązowy olej roślinny o orzechowym zapachu i aromatycznym smaku. Zawiera on w swym składzie nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega3 oraz omega6. Jest produktem lekkostrawnym ze względu na kombinację kwasów tłuszczowych nienasyconych. W 18, 8 proc. składa się on z nasyconych kwasów tłuszczowych, natomiast resztę stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe. Ten cenny preparat zawiera także witaminy A, E i D oraz z grupy B. Ponadto można w nim znaleźć mnóstwo składników mineralnych takich jak: selen, potas cynk oraz skwalen i fitosterole. Jest on produktem antybakteryjnym, przeciwutleniającym, a także przeciwgrzybicznym.
Olej z pestek dyni – pochodzenie
Dynia była uprawiania już 7000 lat p. n.e. i wówczas to była podstawą wyżywienia Inków. Wówczas to ten „eliksir młodości” był wykorzystywany w medycynie, kulinariach oraz różnorodnych rytuałach. W dawnych wierzeniach dynia chroniła przed nieprzewidzianymi wydatkami, a ponadto stosowano ją jako afrodyzjak. Natomiast dzięki zawartości tokoferolu, uznawanego ją za witaminę płodności. Ojczyzną oleju z pestek dyni jest Styria – historyczna kraina zlokalizowana w środkowej Europie. W obecnych czasach należy ona do Austrii oraz Słowenii. Masowa uprawa dyni, z której to zaczęto produkować ten cenny olej rozpoczęła się na tym obszarze już w siedemnastym wieku. Do dziś oleje z pestek dyni wysokiej jakości pochodzą z tego regionu, a proces produkcji jest tam niezmienny od ponad czterystu lat.
Obecnie olej z pestek dyni stanowi istotny element tradycyjnej medycyny w Europie, Chinach, a także Indiach. Na Węgrzech olej ten uważany jest za tradycyjny składnik diety. W Polsce obecnie wzrasta zainteresowanie olejem z pestek dyni, a jego prozdrowotne działanie sprawia, że olej ten ciągle zyskuje na wartości.
Olej z pestek dyni – zastosowanie w medycynie
Olej z pestek dni na przestrzeni lat znalazł zastosowanie głównie w medycynie niekonwencjonalnej. Jest on cennym preparatem, który w naturalny sposób pomaga uporać się z szeregiem problemów zdrowotnych. Jego zażywanie poleca się mężczyznom, którzy to chcą zapobiegać przerostu prostaty oraz chorobom układu moczowego. Ponadto olej z pestek od wieków stosowany jest jako skuteczny preparat wspomagający zwalczanie pasożytów jelitowych. Spożywanie tego preparatu na czczo skutecznie niszczy szkodliwe dla organizmu człowieka pasożyty, wśród których można wymienić tasiemca, owsiki oraz glistę. Zawarte w oleju alkaloidy uszkadzają układ nerwowy pasożytów przewodu pokarmowego i tym sposobem przyspieszają proces ich usuwania z organizmu. Wraz z pasożytami z organizmu są usuwane inne niebezpieczne substancje toksyczne. Zaletą stosowania tego cennego oleju jest również wspieranie redukcji złego cholesterolu, za sprawą fitosteroli, które obniżają jego wchłanianie się w potrawach. Co więcej składniki zawarte w oleju z pestek dyni minimalizują w znacznym stopniu ryzyko groźnych chorób serca oraz wystąpienia choroby nowotworowej. Specyfik ten jest również rewelacyjnym produktem dla dzieci, gdyż ma on bardzo pozytywny wpływ na zaburzenia trawienne. Ponadto jest polecany w przypadku wielu uciążliwych chorób układu oddechowego oraz w alergii. Niektórzy badacze naukowi przekonują, że regularnie spożywany olek z pestek dyni, może skutecznie zapobiec miażdżycy naczyń, osłabieniu organizmu oraz stanom depresyjnym.
Olej z pestek dyni – zastosowanie w kosmetyce.
Olej z pestek dyni jest niezbędnym produktem w każdej damskiej kosmetyczce, gdyż posiada właściwości ujędrniające, nawilżające oraz regeneracyjne skóry. Jest polecany również dla pań u których to pojawiły się pierwsze zmarszczki. Polecany jest głównie dla osób które borykają się z cerą popękaną, łuszczącą się oraz suchą. Dzięki wysokiej zawartości potasu, specyfik ten ma działanie rozjaśniające oraz oczyszczające. Sprawdza się on również dla kobiet, które zmagają się na co dzień z rozstępami.
Regularne wmasowywanie tego preparatu w skórę nawilża ją, poprawia jej napięcie oraz znacznie spłyca zmarszczki. Ponadto wspomaga walkę z trądzikiem, koi wszelkie podrażnienia oraz wspomaga te procesy, dlatego też przed użyciem warto go rozcieńczyć z niewielką ilością wody.
Co więcej preparat ten wpływa bardzo korzystnie na włosy. Sprawia, że są one mocniejsze, jedwabiste, lśniące, a końcówki się nie rozdwajają.
Olej z pestek dyni jest również powszechnie wykorzystywany w kuchni. W tym przypadku zaleca się go stosować na zimno, gdyż wówczas nie traci on swoich cennych właściwości. Można go dodawać do wykwintnych dań, makaronów, sałatek, słodkich deserów oraz wielu potraw warzywnych. Jest to produkt którego cenne właściwości są znane od setek lat.
Photo by Jessica Lewis from Pexels