Jesień za oknem to pierwszy znak tego, że wielkimi krokami zbliża się sezon grypowy. Oznacza to, że z każdym dniem coraz więcej osób zacznie się gorzej czuć, przyjdą długie tygodnie walki z przeziębieniem, a nawet krótka wizyta w zatłoczonym miejscu może skończyć się infekcją.
Najbardziej narażone są dzieci oraz osoby starsze, co nie oznacza, że grypa czy przeziębienie nie mogą dopaść każdego. Warto zawczasu zadbać o podniesienie odporności. Jak się nie dać przeziębieniu?
Szczepienia ochronne
Jeszcze zanim nadejdzie sezon przeziębień warto pomyśleć o dodatkowym szczepieniu przeciw grypie. Jest to stosunkowo niewielki koszt, a może uchronić przed kilkoma tygodniami zwolnienia lekarskiego. Na infekcję tego typu najczęściej zapadają osoby mające stały kontakt z dużą ilością innych ludzi. To właśnie w tych grupach ryzyka szczepienia przeciw grypie powinny być najbardziej brane pod uwagę. Po bliższe informacje na temat dostępnych szczepionek warto zgłosić się do swojego lekarza rodzinnego.
Dieta bogata w wysokiej jakości składniki odżywcze
Chcąc ochronić organizm przed infekcją warto w celu podniesienia odporności stosować odpowiednią dietę, która będzie bogata w witaminy i składniki odżywcze. Podstawą codziennego jadłospisu powinny być świeże warzywa i owoce, które są prawdziwą kopalną składników odżywczych wzmacniających odporność organizmu. Koktajle warzywne wzbogacone dodatkowo o orzechy czy otręby to świetny zastrzyk energii na cały dzień.
Hartowanie organizmu
Osoby, które lubią wyzwania mogą pomyśleć także o hartowaniu organizmu. Chłodne kąpiele, jeszcze latem, pozwolą wzmocnić odporność. Warto także rozsądnie podejść do kwestii ubioru gdy przyjdą chłodniejsze dni. Największym błędem jest bowiem przegrzewanie organizmu. Gdy człowiek się spoci i go zawieje, to już tylko krok do przeziębienia. Optymalny ubiór, to na tak zwaną cebulkę. Kilka warstw ubrań umożliwi bieżącą kontrolę komfortu termicznego. Dla prawdziwych twardzieli pozostaje jeszcze morsowanie – ponoć jest to jeden z najlepszych sposobów zarówno na hart ciała jak i ducha.
Photo by Oleg Magni from Pexels