Witaminy są niezbędnym składnikiem naszej diety. Ich niedobór może powodować wiele różnych schorzeń, w tym takie, które nieleczone mogą skończyć się nawet śmiercią.
Oczywiście taki stan bez niedożywienia jest niemal niemożliwy do osiągnięcia – równocześnie bardzo duża część populacji posiada niewielkie niedobory, które mogą powodować bardzo przykre dolegliwości i znacząco pogarszać jakość życia. Oto pięć ważnych witamin, które powinieneś poznać, by zadbać o swoją dietę!
Witamina A
Witamina A odpowiada przede wszystkim za nasz wzrok – poprawia go oraz nie dopuszcza do powstawania niektórych schorzeń gałki ocznej. Dodatkowo u młodych osób wpływa także na wzrost, u starszych może mieć bardzo duży wpływ na stan i kondycję skóry. Znajdziemy ją przede wszystkim w jajach oraz w podrobach, jej sporą dawkę zawiera również papryka i kapusta.
Witamina B6
Witamina B6 jest jedną z tych, których najczęściej obserwujemy niedobór. Głównym powodem tego jest fakt, że występuje ona przede wszystkim w mięsie i podrobach, przez co jej suplementacja jest wymaga przy prowadzeniu diety wegetariańskiej i wegańskiej. Witamina B6 wpływa na przyswajalność żelaza oraz ma duży wpływ na kondycję układu nerwowego – w tym także nasz mózg.
Witamina C
To witamina, którą znają nawet dzieci. Poprawia odporność, dzięki czemu organizm skuteczniej walczy z wirusami i bakteriami. Posiada również nieoceniony wpływ na dziąsła i zęby. Witaminę C znajdziemy przede wszystkim w warzywach i owocach, szczególnie jagodowych.
Witamina B12
To kolejna witamina, która przede wszystkim występuje w pożywieniu pochodzenia zwierzęcego. Znajdziemy ją w mięsie i podrobach, jak i również w jajach, mleku i nabiale. Witamina B12 wpływa przede wszystkim a funkcjonowanie układu nerwowego oraz mózgu, a jej zwiększone dawki pomagają w poprawie pamięci i usprawnieniu procesu nauki.
Witamina D
To witamina, o którą szczególnie warto dbać w okresie jesiennym i zimowych. Witamina D jest jedyną, którą ludzki organizm potrafi sam wyprodukować. Niestety, potrzebuje do tego dużej dawki słońca. W miesiącach, gdy słonecznych dni jest niewiele, konieczna jest suplementacja witaminy D lub spożywane produktów, które są w nie bogate, w szczególności tłusty nabiał i masło.
Jak zadbać o to, by wraz z pożywieniem dostarczać wszystkie niezbędne do życia witaminy? Z pewnością najlepszym sposobem jest wprowadzenie zdrowej i zróżnicowanej diety, której podstawą będą warzywa. Musimy również pamiętać, że niektóre z witamin rozpuszczane są jedynie w tłuszczach, które także musimy dostarczyć z pożywieniem. Te jednak powinny być zdrowe i jakościowo dobre, by mogły być bazą dla naszego odżywiania.