Wśród warzyw, które są najczęściej wykorzystywane w kuchni w okresie jesiennym, oprócz dyni, wysoką pozycję zajmuje również papryka. I nic w tym dziwnego, ponieważ zawiera w sobie bardzo dużo witaminy C, co skutecznie pozwala chronić organizm przed nadmiernym działaniem wirusów, bakterii i grzybów.
Występuje również w formie gotowej, sproszkowanej przyprawy. Wariantów wyboru jest całkiem sporo. Od klasycznej, łagodnej, po naprawdę ostre. Ukryta, zwłaszcza w chilli kapsaicyna to organiczny związek chemiczny, który paraliżuje receptory bólowe. Powoduje bardzo duże pieczenie i sprawia, że w jamie ustnej dosłownie-gości ogień.
Ten składnik szczególnie chętnie upodobali sobie smakosze pikantnych potraw. Zwłaszcza często występuje w daniach kuchni węgierskiej, meksykańskiej, czy włoskiej.
Papryka ostra mielona znajduje się w czołówce przypraw, które są najchętniej sprowadzane do Polski z odległych zakątków. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym, ponieważ doskonale rozgrzewa i zwalcza pierwsze oznaki przeziębienia.
Zastosowanie papryki ostrej mielonej jest bardzo szerokie. Wie to każdy kucharz i amator smakowitych potraw. Doskonale wydobywa smak z dań mięsnych, czy rybnych. Urozmaica klasyczne surówki i sałatki. Szczypta dodana do zupy, np. ziemniaczanej, czy dyniowej, sprawia, że całość jest nie tylko wyrazista, ale i doskonale rozgrzewa.
Makarony, ryże, zapiekanki tu również śmiało można ją stosować. Poza tym wiele szynek, kiełbas, czy kabanosów często ją w sobie zawiera. Osoby, które lubią pikantny smak, często tworzą niesamowite farsze, które uzupełniają klasyczne przepisy, jak te na: pierogi, gołąbki, zapiekane bułki, czy lasagne.
Nawet możemy pokusić się o dodanie szczypty do domowej pizzy, czy risotto. Sproszkowana forma papryki może także stanowić element główny sosów, dipów, a nawet niebanalnego majonezu.
Co odważniejsze osoby, tworzą także niesamowite desery z tym składnikiem, przełamując klasyczne rozwiązania. Niewielką ilość można połączyć z czekoladą, zarówno w formie stałej, jak i płynnej. Kubek gorącej mikstury z bitą śmietaną i seans filmowy to doskonały pomysł na wieczór w bliskim gronie.