Chroni przed rakiem. Spowalnia Zapobiega zaparciom. Pomaga na trawienie i apetyt. Wspomaga dobre samopoczucie. Brzmi jak kolejny cudowny lek reklamowany w wątpliwej wiarygodności telemarkecie… ale istnieje. To śliwka suszona. Do czego jej potrzebujesz i dlaczego jest to świetny dodatek do diety?
Śliwki suszone a śliwki świeże
Proces suszenia ma istotny wpływ na skład i właściwości śliwek. Przede wszystkim zwiększa on zawartość dobroczynnego błonnika aż pięciokrotnie, co stanowi najważniejszą przewagę śliwki suszonej nad świeżą. Ponadto cechują się wyższą zawartością witaminy A wywierającej korzystny wpływ na procesy wzrostu, widzenia oraz stymulującej regenerację komórek i naskórka.
Zastosowania śliwki suszonej
Śliwka suszona cechuje się dużą zawartością błonnika. Jeśli pragniesz schudnąć lub utrzymać obecną wagę, dobrym pomysłem będzie spożycie kilku suszonych śliwek po posiłku. Spowoduje to wrażenie większej sytości i zlikwiduje ochotę na podjadanie.
Błonnik wykazuje także działanie przeczyszczające, w związku z czym suszone śliwki są dobrym, naturalnym rozwiązaniem w problemach z zaparciami. Z pewnością będą lepszym środkiem, niż farmaceutyki.
Istotnym składnikiem suszonych śliwek jest witamina K. wpływa ona korzystnie na krzepliwość krwi, przyspiesza proces gojenia ran, redukuje nadmierne krwawienie podczas miesiączkowania. Ponadto witamina K pomaga utrzymać poprawny metabolizm kostny, dzięki czemu redukuje ryzyko zachorowania na osteoporozę.
Do czego śliwka suszona przyda Ci się ponadto? Dzięki niej zredukujesz poziom szkodliwego cholesterolu w organizmie. Dzieje się tak, gdyż zawarty w niej błonnik przyczynia się do usuwania z organizmu żółci. Zmusza to organizm do zaangażowania w ten proces cholesterolu, a tym samym usunięcia go z organizmu.
Podsumowanie
Śliwka suszona jest produktem relatywnie tanim. Możesz zarówno kupić je w formie gotowej, jak i samodzielnie ususzyć świeże śliwki. Czyni je to doskonałym dodatkiem do zdrowej diety. Za niewielką cenę możesz uzyskać potężne korzyści dla swojego zdrowia.