Macadamia pochodzi z terenów Austrii. Jest to wiecznie zielone drzewo, ma ono skórzaste, wąskie liście i bardzo małe kwiaty. Posiada również owoce, pestkowe, które popularnie nazywamy orzechami makadami. Owoce te są jasne, kremowe i mają kulisty kształt. Średnica to ok 2-3 cm.
Większość tłuszczy z tych owoców, są to zdrowe tłuszcze nasycone, które pomagają utrzymywać właściwy poziom cholesterolu. Mają również korzystny wpływ na układ krążeniowy. Chroni przed powstawaniem chorób niedokrwienia serca, jak i również zawałów serca.
Orzechy również bardzo dobrze działają na pamięć i pomagają utrzymywać prawidłowe działanie mózgu. Pomagają również schudnąć, możemy stosować je w diecie odchudzającej, jednak oczywiście powinniśmy pamiętać o umiarze.
Są one bardzo zdrowe, mają wiele wartości odżywczych oraz minerałów. Jest to źródło witaminy : B2, B3, B5, B6, E, minerałów wapnia, fosforu, potasu, cynku oraz magnezu. Dlatego warto jest dodać je do swojej codziennej diety. 100 gram orzechów macadami pokrywa aż 100% dziennego zapotrzebowania na witaminę B1.
Orzechy makadamia są wspaniałym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz błonnika. Jeżeli osoba często sięga po tego typu orzechy ma mniejsze prawdopodobieństwo na choroby cukrzycy typ. 2, raka, jelita grubego. Orzechy pozwalają również cieszyć się dużo dłuższym życiem.
Orzechy bardzo szybko jełczeją, dlatego lepiej jest je kupować w paczkach, niż sprzedawane luzem, ponieważ te w paczkach są chronione zarówno przed powietrzem, jak i również przed słońcem. Powinniśmy je trzymać w odpowiednich do tego pojemnikach.
Nie tylko możemy jeść takie orzechy, ale również często wykorzystywany jest tłuszcz z orzechów macadami, dzięki czemu mamy na półkach w sklepach rożnego typu olejki, które możemy stosować do twarzy, włosów, czy skóry. Jest to świetne rozwiązanie do nawilżenia skóry.
Codzienne stosowanie poprawi wygląd naszej twarzy, jak i również odpowiednio nawilży pozwala również na zmatowienie skóry i pozbycie się różnego typu zaczerwień.